Projekt LEXIS & Výuka cizích jazyků na prvním stupni se zaměřením na dyslexii

Jazyková škola PELICAN je od roku 2022 zapojená do projektu LEXIS, jehož vizí je pomocí digitálních technologií podpořit anglické lektory a učitele, kteří učí dyslektické děti ve věku od 6 do 12 let. Na všech výstupech projektu spolupracuje tým expertů z pěti evropských zemí – Polska, Kypru, Rumunska, Řecka a České republiky. Projekt se zdárně blíží ke svému konci a na webových stránkách projektu LEXIS už tak můžete, mimo jiné, najít zmapování současného stavu na poli dyslexie v partnerských zemích, vzdělávací kurz pro učitele angličtiny dyslektických dětí a metodickou příručku pro školy.

Dyslexie je specifická porucha učení, která ovlivňuje schopnost číst, psát a rozumět psanému textu. Mnoho dětí s dyslexií má však vynikající schopnosti v kreativním myšlení a sluchové vnímání, což jim může být výhodou při učení se výslovnosti a poslechu cizích jazyků.

Některé jazyky, jako němčina, španělština a italština, jsou považovány za “transparentní” jazyky s jasnou vazbou mezi zvuky a písmeny. Naopak jazyky jako třeba angličtina jsou označovány jako “neprůhledné” jazyky s nepravidelnostmi ve pravopisu a výslovnosti, proto studenti s dyslexií vnímají “transparentní” jazyky jako snazší na osvojení.

V posledních letech se stále více škol zaměřuje na podporu dětí s dyslexií, a to i v oblasti výuky cizích jazyků, jako je angličtina

Jak můžeme tuto výuku zlepšit a přizpůsobit potřebám dětí, které se s touto poruchou potýkají?

Multisenzorické metody

Jedním z nejefektivnějších přístupů je využití multi senzorických metod. Jedná se o kombinaci vizuálního, sluchového a hmatového učení, což pomáhá dětem lépe si osvojit nové informace. Například při učení slovní zásoby lze používat obrázky, pohyby a zvuky, které aktivují různé části mozku a usnadňují tak zapamatování.

Vizuální a audiovizuální pomůcky

Děti s dyslexií často reagují lépe na vizuální a audiovizuální informace než na psaný text, proto je dobré využívat také videa, písničky a interaktivní aktivity, které mohou pomoci s lepším porozuměním slovní zásoby, gramatiky a výslovností.

Přizpůsobení výuky

Je důležité přizpůsobit výuku individuálním potřebám žáků, s ohledem na jejich silné a slabé stránky, například zahrnutím více praktických aktivit nebo projektového učení. Učitelé mohou nabízet úkoly a cvičení, které se liší obtížností, aby si děti mohly vybrat podle svých schopností a dávat přednost úkolům, které vyžadují kreativitu, jako jsou prezentace, divadelní hry nebo projekty, kde děti mohou ukázat své dovedno

Skupinová spolupráce

Podpora spolupráce mezi žáky je důležitá. Práce v malých skupinách a na společných projektech umožňuje dětem s dyslexií učit se od svých spolužáků a dokonce se setkávat s různými kulturami a jazyky, což může obohatit jejich jazykové dovednosti, porozumění a rozvíjet své sociální a kreativní dovednosti. Učitelé mohou využívat peer tutoring, kdy si děti vzájemně pomáhají, což může posílit jejich sebedůvěru.

Podpora učitelů a rodičů

Vzdělávání učitelů o dyslexii a metodách výuky je nezbytné pro efektivní podporu dětí. Školy by měly organizovat a nabízet programy, které pomohou pedagogům snadněji pochopit specifika dyslexie a osvojit si techniky, jak nejlépe děti podpořit. Také vzdělávání rodičů hraje roli, proto by měli být informováni o tom, jak mohou pomoci svým dětem při učení jazyků doma.

Podpora emocí a motivace

Učitelé mohou oslavovat i malé úspěchy a poskytovat pravidelnou a pozitivní zpětnou vazbu, aby se děti cítily motivované a úspěšné. Nastavení individuálních cílů pro každého žáka, které se zaměřují na jejich pokrok a úspěchy, může posílit pozitivní přístup k učení. Učitelé by měli také hledat způsoby, jak dětem ukázat, že angličtina může být zábavná, například pomocí her, příběhů nebo projektů. Tyto strategie mohou výrazně zlepšit zážitek dětí s dyslexií při učení angličtiny a podpořit jejich rozvoj jazykových dovedností.


Pokud budete mít zájem, rádi za Vámi přijedeme a projekt Vám představíme, uspořádáme workshop pro Vaše zaměstnance, poskytneme konzultaci například k diplomové práci apod. Pomozte nám zvyšovat povědomí o tématech, na kterých opravdu záleží.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>